Artrose en schoeisel

Ook in de voeten komt artrose veelvuldig voor. Vaak is dan het grote-teengewricht aangedaan, wat erg lastig en/of pijnlijk kan zijn bij het afwikkelen van de voet. Het schoeisel speelt een grote rol bij de ontwikkeling van klachten. Als de schoen te soepel is, beweegt de voet te veel wat pijn kan geven tijdens lopen. Als afwikkelen over het aangedane gewricht pijn doet, ga je bovendien de voeten anders belasten. Dit kan weer leiden tot drukplekken, pijn en/of vermoeidheid.

Aan de kleinere tenen kan ook artrose optreden. Dat kan zich uiten in knobbelvorming van de kleine teengewrichtjes. Doordat de verdikte botjes tegen elkaar aan drukken, kunnen er drukplekken met eelt of likdoorns ontstaan. Maar ook op de tenen kunnen de verdikkingen zorgen voor druk door te weinig ruimte in de schoen.

De podotherapeut kan bij artrose beoordelen of u baat heeft bij een ontlastende en zo mogelijk corrigerende inlegzool, of dat uw specialist u beter kan verwijzen naar de orthopedisch schoenmaker voor een aanpassing aan een confectieschoen (OVAK), een semi-orthopedische schoen of een orthopedische schoen. Vaak wordt een afwikkeling onder de schoen en zo nodig een zoolverstijving gemaakt, om het aangedane grote-teengewricht zo goed mogelijk te ontlasten. De voorziening kan vergeleken worden met een houten klomp, deze heeft een onderzool die stijf is en rond van vorm, waardoor de afwikkeling van de voet door de klomp wordt overgenomen en de voorvoetgewrichten worden ontzien.

Het is van belang om voldoende hoogte te hebben aan de bovenkant van de schoen bij de tenen, om druk op pijnlijke gewrichtjes te vermijden. Bij artrose in de middenvoet kan een goede ondersteuning van de voet uitkomst bieden. In ernstigere gevallen waarbij er artrose in de enkel aanwezig is, kan de specialist een (half)hoge schoen met artrodesekoker voorschrijven, die de voet in een stabiele stand houdt. Deze schoenen worden helemaal op maat gemaakt.

Tip 1: Let op de stevigheid van de schoenen rondom de hiel. Je moet daar de schoen niet kunnen indrukken.
Tip 2: Als afwikkelen pijnlijk is, helpt het vaak om een schoen te kiezen met een zool die bij de voorvoet wat stugger en rond/bol is. Hierdoor neemt de schoen de afwikkeling voor een groot deel over. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wandel- of bergschoen.
Tip 3: Geef voetklachten altijd aan bij uw behandelend arts. Mogelijk kan een simpele oplossing al verlichting brengen.
Tip 4: Goed lopen met een functionele schoen is voor veel mensen belangrijker dan er mooi uitzien.

Dorine van den Wildenberg,
Podotherapeut